D66 Groningen: ‘bescherm Groningse taal’

Foto: Publiek Domein

D66 vindt dat we het Gronings moeten koesteren en wil dat het gemeentebestuur er bij de regering op aandringt dat de Nedersaksische streektaal de erkenning krijgt van het Europees Handvest van regionale talen en talen van minderheden.

Na de gemeentelijke herindeling ontstaat er volgens D66 in de nieuwe gemeente Groningen een unieke situatie op het gebied van immaterieel cultureel erfgoed. Er wordt dan niet één, maar drie verschillende Nedersaksische streektalen gesproken: het Stads-Gronings, Het Hogelands en het Gorechts.

De democraten geven in hun verkiezingsprogramma een opdracht aan de gemeente om de Groningse taal te helpen beschermen: ‘In ’t veuren mot ’t gemaintebestuur regels opzetten woardeur projecten dij richt binnen op ’t beschaarmen en ’t beveurderen van d’aigen streektoal meuglek worden mokt, zo gaauw as ’t kloar is mit d’erkennen.’

D66-raadslid Wieke Paulusma zegt hierover: “Onze lokale cultuur zit niet alleen in de dingen die we zien of kunnen vasthouden. Maar ook in de taal die we spreken en de verhalen die daarbij horen. Europese erkenning en steun kan ons helpen dit immaterieel erfgoed in stand te houden. De Europese dag van de Talen op 26 september is een mooi moment om hier aandacht voor te vragen.”

 

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen