Nieuwe waterbeluchters houden waterkwaliteit vijvers op peil

Foto: © Erik Brand

Gemeente Groningen en Waterschap Noorderzijlvest hebben twee waterbeluchters voor de stadsvijvers aangeschaft. De eerste beluchter is door wethouder Joost van Keulen van de gemeente Groningen en bestuurder Carla Alma van het waterschap Noorderzijlvest in gebruik genomen.

In 2017 is een proef met een beluchter in de zomerperiode uitgeprobeerd en de resultaten waren positief.

Het apparaat houdt de waterkwaliteit in de stadsvijvers op peil en voorkomt zo vissterfte.

Minder vissterfte en algen

De beluchter is een apparaat dat water met weinig zuurstof aantrekt en mengt met zuurstof uit de lucht. Die extra zuurstof is goed voor de vissen en ander waterleven in de vijver. Ook groeien er dan minder snel algen in het water, wat de kans op blauwalg vermindert.

Langdurige warmte

Wethouder Joost van Keulen: “door langdurige warmte zoals we dat op dit moment meemaken kan de waterkwaliteit verslechteren. Hierdoor kan de waterkwaliteit omlaag gaan en dit kan vissterfte veroorzaken. Met deze oplossing neemt de waterkwaliteit toe en kunnen we vissterfte en algengroei voorkomen”.

Beluchters breed inzetbaar

Naar verwachting wordt de beluchter een week in de Floresvijver ingezet, afhankelijk van het bereikte zuurstofgehalte. Daarna wordt het apparaat ingezet bij een andere vijver. Als de twee beluchters niet in de stad worden gebruikt, dan kunnen ze ook elders in het beheergebied van het waterschap ingezet worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen