Opnieuw staking in streekvervoer woensdag, donderdag en vrijdag

Foto: De Redactie

Busreizigers moeten komende woensdag, donderdag en vrijdag rekening houden met een staking in het streekvervoer. Bussen van vervoersbedrijf Qbuzz rijden mogelijk niet of rijden niet op tijd op 19, 20 en 21 oktober vanwege de staking.

Vakbond FNV heeft chauffeurs in het streekvervoer opgeroepen tot deze staking. De vakbond hoopt op een betere CAO met hogere lonen en minder werkdruk.

Ondanks eerdere stakingen komen de bond en de werkgevers niet nader tot elkaar. ‘Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel,’ aldus FNV-bestuurder Marijn van der Graag.

De FNV-leden onder de chauffeurs leggen het werk neer van woensdag tot en met vrijdag. Volgens Van der Graag vinden chauffeurs dat erg vervelend voor de reiziger, maar laten de werkgevers hen geen andere keuze. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) vindt de staking onbegrijpelijk. Voorzitter Fred Kagie snapt niet dat er wordt gestaakt voor een CAO die eind dit jaar afloopt. Zijn organisatie sloot bovendien vorige week nog een deal met het CNV over een eenmalige bonus van duizend euro bruto.

Eisen

De buschauffeurs eisen onder meer een loonsverhoging van tien procent ter compensatie van de prijsstijgingen. Ook willen zij dat er iets gedaan wordt aan de hoge werkdruk en het personeelstekort. Volgens Van der Graag is er sprake van een hoog ziekteverzuim onder chauffeurs als gevolg van die hoge werkdruk. “En dat zorgt weer voor nog meer werkdruk. Het is hoog tijd dat de werkgevers daar aandacht voor krijgen,’ betoogt Van der Graag.

Qbuzz meldde in een bericht op de website pas kort van tevoren te weten welke bussen rijden en welke niet. Dit jaar werd al eerder gestaakt. Toen werd ongeveer 70 procent van de dienstregeling gereden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen